NOORDELIJK GYPSY FESTIVAL

Zaterdag 24 september 2022 wordt op de Borg Nienoord in Leek het tweede Noordelijk Gypsy-festival georganiseerd.

Tijdens dit evenement kan men genieten van de drie belangrijkste stromingen binnen de Sinti en Roma muziek: Flamenco, Czárdás en Gypsy-jazz.

De artiesten die het podium in de zalen van de Borg en het Rijtuigmuseum zullen betreden zijn:

STOCHELO ROSENBERG

JOHN FILLMORE & TRIO FLAMENCO

REINIER VOET & PIGALLE44

SWING DU NORD

MANOUCHE SWING & LINDA MOLENKAMP

Stochelo Rosenberg

In 1992 ontving Stochelo Rosenberg een gouden gitaar van het tijdschrift Guitarist als beloning voor het zo populair maken van de akoestische gitaar. Zijn populariteit blijft ongekend en onverminderd. Hij is een veelgevraagde solist met een moderne en open aanpak.
Karakteristiek voor het gitaarspel van Stochelo zijn de onberispelijke techniek, grote elegantie en zeer persoonlijke vibrato. Een combinatie van virtuositeit en genialiteit.
Ook in zijn improvisaties blijft zijn spel helder en precies. Vanzelfsprekend doordrenkt van passie en emotie: in zijn spel spreekt het hart immer.
Stochelo is geïnspireerd door Django Reinhardt, maar ook beïnvloed door Paco de Lucia, die hij benoemt als de Django van de flamenco. Stochelo Rosenberg is onweerlegbaar een van de meest getalenteerde gitaristen van de mondiale gipsy jazz.
Een carrière met meer dan 60 CD/ DVD opnamen en hoogtepunten zoals Grappelli’s 85ste verjaardag Celebration Concert in de Carnegy Hall sieren zijn palmares. Kortom een topgitarist!
Stochelo Rosenberg zal tijdens zijn optreden worden begeleid door een speciaal voor
deze gelegenheid samengestelde session-begeleidingsband.

John Fillmore Trio Flamenco

John Fillmore begon op 12-jarige leeftijd met flamenco-gitaar nadat hij zijn buurman een prachtige Taranta hoorde spelen voor zijn zieke vrouw. Hij smeekte zijn ouders om een gitaar en uiteindelijk werd die voor hem gekocht.
Fillmore had zijn eerste openbare optreden met een flamenco dansgroep op 14-jarige leeftijd. Daarna studeerde hij bij verschillende leraren in Londen en verhuisde naar Spanje om te studeren aan het Centro Flamenco in Cordoba.
Vervolgens studeerde hij zes jaar aan het Rotterdams Conservatorium en werd de eerste afgestudeerde docent en artiest Flamencogitaar.
Hij speelde concerten over de hele wereld met flamenco gezelschappen en was finalist op het Concurso Nacional de Arte Flamenco Cordoba in 1998.

Bezetting:
Gitaar: John Fillmore;
Zang: Falu de Cádiz;
Dans: Conchita Boon.

Reinier Voet & Pigalle44

Ornette Coleman zei ooit: ‘De evolutie in de muziek is bijna een biologisch feit, vergelijkbaar met de overgang van kindertijd naar volwassenheid. Ken je een grote jazzmuzikant die historisch gezien geen leerling was?’ Een kenmerk van van alle grote musici in de geschiedenis van de jazz is hun gevoel voor traditie en vooruitgang. Stagnatie is de dood van de jazz en niemand zit te wachten op dode muziek.
Gitarist Reinier Voet ziet zijn rol in de zigeunerjazz in hetzelfde perspectief. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij een groot bewonderaar is van Django Reinhardt. Reinardt is al ruim een halve eeuw dood maar als hij vandaag nog zou hebben geleefd, was hij zeker niet gestopt bij de muziek die hij in 1937, 1947 of 1953 had gemaakt. Hij was een rusteloze zoeker naar nieuwe wegen. Reinier Voet heeft het van hem overgenomen en heeft al zijn kennis en liefde voor jazz van de tussenliggende decennia, evenals zijn Europese roots, verwerkt in de muziek van zijn band Pigalle44.

Bezetting:
Gitaar: Reinier Voet;
Contrabas: Jes Stevens;
Ritmegitaar: Jan Brouwer.

Swing du Nord

Swing du Nord speelt swingmuziek uit de jaren 40 en 50 die doet denken aan het beroemde kwintet van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli, de hotclub de France. Met de bezetting van viool, klarinet, gitaar en bas en de voorliefde voor de Oost Europese zigeunermuziek is het niet gek dat het kwintet zich ook uitstapjes naar die stijlen veroorloofd. Kortom een mix van opzwepende hot club jazz, melancholische zigeuner melodieën en vurige csardassen maken een optreden van Swing du Nord een beleving om nooit te vergeten.

Bezetting:
Viool: Willem Wolthuis;
Gitaar: Don Hofstee;
Contrabas: Hans Lass;
Zang / gitaar: Wim Sleeboom;
Klarinet: Izebrand de Boer.

Manouche Swing

Twee akkoorden en vier maten, de kenner spitst meteen zijn oren, dit is niet zomaar een combo; dit is Manouche Swing!
Drie heren musicerend op akoestische gitaren en contrabas spelen gipsy jazz waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten.
Omdat Manouche Swing ook van vocale jazz houdt, hebben zij zangeres Linda Molenkamp uitgenodigd om samen een aantal optredens te doen.
Hot club de France, swing manouche of gipsy jazz zijn aanduidingen voor dezelfde smaakvolle muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw.
In deze periode werd traditionele zigeunermuziek uit Europa met Amerikaanse Swing gecombineerd. Belangrijkste schepper van deze opwindende nieuwe stijl was Django Reinhardt, een Sinti-zigeuner gitarist die in 1910 in België is geboren.
Manouche Swing en Linda Molenkamp brengen samen de ‘jazz van Parijs’ tot leven.

Bezetting:
Gitaar: Ronald Kamphuis;
Contrabas: Laurens Nijenhuis;
Ritmegitaar: Kor Mulder;
Zang: Linda Molenkamp